EKO porady

Od lat produkuje certyfikowaną żywność ekologiczną, jednak wiemy, że ekologia to nie tylko sam produkt, chcemy wprowadzać w życie działania mające na celu ochronę środowiska naturalnego tak ważnego w naszej działalności. 

Kilka porad jak być EKO z EkoŁuktą jeszcze bardziej: 

I. Czytanie etykiet

Czytanie ze zrozumieniem etykiet jest bardzo ważne. Może pomóc nam w zmniejszeniu ilości wyrzucanej w naszych domach żywności. Termin ważności to jedno z podstawowych rzeczy jakie powinniśmy sprawdzić kupując produkty spożywcze. Na opakowaniach znajdziemy dwie wersje:

Należy spożyć do. Najlepiej spożyć przed. 

Należy spożyć do: podawana jest w przypadku produktów, które łatwo ulegają zepsuciu – Mleko zsiadłe, Jogurty, Śmietana, Twarogi. Po upływie tego terminu nie należy ich spożywać!

Najlepiej spożyć przed: (data minimalnej trwałości) data do której prawidłowo przechowywany, oczywiście nie otwarty, produkt zachowuje swoje właściwości. Przekroczenie jednego dnia nie oznacza, że musimy od razu wyrzucić np. makaron, kasze, ryż. Producent nie daje nam jednak 100 % gwarancji co do jakości, ale wiele produktów nadal nadaje się do spożycia. W przypadku np. masła możemy sami czy ocenić produkt nadaję się do jedzenia po upływie tej daty. Oczywiście wszystko w miarę zdrowego rozsądku i ufając swoim zmysłom. 

Serki, Sery dojrzewające, Masło.

II. Przechowywanie produktów mleczarskich: 

Odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie dla jej trwałości. W szczególności produkty, których trwałość jest dość krótka, powinny być przechowywane odpowiednio z zaleceniami producenta. Produkty mleczarskie (od +2º do +8ºC) charakteryzują się krótką trwałością (pomijając sery dojrzewające) i podatnością na zmiany temperatur. Najbardziej wtedy gdy do ich produkcji nie stosuję się konserwantów, substancji syntetycznych oraz wysokich temperatur. 

Aby zachować walory oraz unikać marnowania ulubionych produktów należy stosować się do kilku prostych zasad:

1. Bezwzględnie przechowywać w lodówce!

2. Najlepszym miejscem jest środek lodówki, panuje tam optymalna temperatura dla nabiału.

3. Twarogu po otwarciu nie przechowywać dłużej niż 24h a jogurty, mleko zsiadłe, śmietanę najlepiej zjeść/wypić/zużyć od razu. 

4. Serów dojrzewających nie owijać w folie ponieważ szybko zapleśnieje, najlepiej w pergamin.

5. Masło najlepiej zjeść w ciągu kilku dni a z lodówki wyciągać potrzebną ilość. 

Aktualności

EkoŁukta 2015 © All rights reserved.
Realizacja: DamianGuzek.com
FacebookTab