EKO żywność

Jak powstają nasze ekologiczne produkty?

Ekologiczne produkty mleczarskie wytwarzane w Mleczarni EkoŁukta produkowane są z mleka pasteryzowanego. Surowiec pochodzi wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zlokalizowanych na czystych terenach Warmii i Mazur. Mleko ekologiczne nie zawiera zanieczyszczeń GMO oraz pozostałości pestycydów, których stosowanie jest wykluczone w rolnictwie ekologicznym. W procesie produkcji nie są stosowane syntetyczne dodatki i substancje wspomagające jak barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające i in.

EkoŁukta

EkoŁukta

Produkty wytwarzane są wyłącznie ze składników naturalnych. Cały proces technologiczny, począwszy od hodowli i żywienia krów, poprzez transport mleka, produkcję i pakowanie, skończywszy na jego sprzedaży, jest pod ścisłą kontrolą. Walory smakowe i zapachowe uzyskuje się przez dobór odpowiednich szczepów bakterii nie modyfikowanych genetycznie. 

Produkcja odbywa się tradycyjnymi metodami. Większość czynności takich jak nalewanie, formowanie i prasowanie masy serowej, krojenie twarogu, formowanie masła oraz pakowanie wszystkich produktów, wykonywanych jest ręcznie. Technologia wytwarzania oraz wysoka jakość biologiczna surowca powodują, że produkty mają wyższą wartość odżywczą, większą zawartość składników mineralnych, zwłaszcza mikroelementów oraz witamin.

Do niektórych produktów stosujemy substancje stabilizujące w celu utrzymania jednolitej lepkości i gęstości oraz zapobiegania synerezie (podstojowi) serwatki.

Mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana jest z drzewa szańczyca strąkowego (strąki).
Jest to produkt bezglutenowy, hipoalergiczny, zawiera cukry: D-mannozę i D-galaktozę, pektyny i garbniki. Stosuje się setne części procentowe do produktu.

Pektyna – substancja wiążąca  otrzymywana ze skórki pomarańczowej i pulpy jabłkowej.
Pektyna wpływa pozytywnie na utrzymanie równowagi układu pokarmowego.

Pektyna i mączka chleba świętojańskiego są składnikami dozwolonymi w produkcji ekologicznej zgodnie z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 oraz Ustawą z 25 czerwca 2009 o Rolnictwie Ekologicznym. Ich dodatek nie wpływa na walory smakowe i pozostałe cechy organoleptyczne, a także ze względu na dodatek setnej części do produktu nie zmienia wartości odżywczej.

Mleko w proszku dodajemy w celu uzyskania większej suchej masy, która z kolei powoduje zwięzłą, kremową i jednolitą konsystencję napojów fermentowanych.
Ekologiczne mleko w proszku otrzymywane jest z odtłuszczonego ekologicznego mleka krowiego poprzez odparowanie prawie całej wody. Wysoka temperatura odparowania wody z drobin mleka tworzy proszek, który ma wysoką wartość odżywczą i ma wpływ na lepkość wytwarzanych produktów.

Nasze certyfikaty:

 

Aktualności

EkoŁukta 2015 © All rights reserved.
Realizacja: DamianGuzek.com
FacebookTab